Als je lijf kon kiezen!

Gepubliceerd op

Wij mensen in de westerse maatschappij hebben het qua leefstijl, over het algemeen, niet zo goed voor elkaar, of zeg maar slecht voor elkaar. Overgewicht, obesitas en diabetes blijft daardoor al meer dan 50 jaar toenemen, met ontzettend veel additionele aandoeningen als gevolg. Naast het leed dat dit brengt, consumeren we momenteel maar liefst 6.660 euro zorgkosten gemiddeld per jaar, terwijl we slechts een kleine 2.000 euro aan ziektezorg kosten betalen. De rest betalen we bij via onze belastingeuro’s, wat nu al naar bijna 400 euro per volwassene per maand is opgelopen en in de komende 20 jaar zal doorstijgen naar gemiddeld 1000 euro per maand. 1000 euro per maand van onze belasting euro’s die naar ziektezorg gaat en dat is bovenop die 150 euro die we al zelf per maand betalen aan directe zorgpremie.

Effin, dat gaat ergens spaak lopen, dat kan je wel op je vingers uittellen. En waar het met name spaak loopt is in ons lijf! Wij zijn kampioen langdurig zitten van Europa met onze 9,6 uur gemiddeld per dag en we consumeren maar liefst 110 gram suiker per dag, terwijl het WHO advies ‘50, maar nog beter 25 gram per dag’ is. We eten te weinig groenten, fruit, peulvruchten, noten, rauwkost en vis en teveel suiker dus, maar eten/drinken ook teveel fastfood, zout, verzadigd vet, frisdranken, energie dranken, gezoete zuivel en alcohol.

Het idiote is dat we al een tijdje wetenschappelijk hebben aangetoond, keer op keer weer, hoe we ons lijf dermate gezond kunnen houden, dat we het risico op meer dan 25 chronische aandoeningen significant kunnen verlagen, met wel 50 tot 70% of meer. Dit is niet alleen wetenschappelijk aangetoond maar ook in de praktijk in de blue zone gebieden. Dus het gezond leven recept is bekend en als ons lijf de keuze mocht maken, dan leefden we allemaal een stuk gezonder. We zouden veel meer wandelen, allemaal 2 of 3 keer per week gaan sporten in combinatie met spiertraining, we zouden meer groenten, fruit, peulvruchten, noten, rauwkost en vis gaan eten en veel minder fastfood, zout, verzadigd vet, frisdranken, energie dranken, gezoete zuivel en alcohol.

Het interessante is dat het toch ons lijf is dat nu juist wel die keuze maakt. Hoe zit dat dan? Een aangeleerde leefstijl wordt in onze oude breinen, onze neuroplasticiteit en met een mix van chemicaliën en hormonen geconditioneerd, zodat wij er niet bewust, met ons mensenbrein telkens weer mee aan de slag moeten. Als we een bepaalde leefstijl handeling vaak herhalen, wordt die even zo geautomatiseerd als autorijden en fietsen. Ons brein zal altijd proberen herhaaldelijk gedrag te automatiseren, om het brein zo energie zuinig mogelijk te gebruiken. Erg belangrijk en handig, maar op gebied van leefstijl, als we gezond leven niet geleerd hebben, schadelijk. Als we het dus aan ons lijf over zouden laten, aan die biologische automatische piloot, dan zouden we lekker door blijven gaan met ongezond leven.

Er is bewustwording voor nodig om andere keuzes te maken en dat doen we dan ook dagelijks. Weet je nog die tijd dat iedereen rookte? Dat is nu, door bewustwording over de nadelen, wel anders. Elke aanpassing in je leefstijl in het afgelopen jaar, ben je gestart op basis van bewustwording, je bent ergens achter gekomen en daarop gaan denken, misschien moet ik eens iets aanpassen op dit vlak. Als je dat dan gaat doen en je past dat voor 60 tot 70 dagen toe, dan heb je het opnieuw geconditioneerd ofwel geprogrammeerd, en kan je het vanaf dat moment aan je lijf overlaten.

De invloed van die ongezonde leefstijl is dus wel zeer ziekmakend voor ons lijf, echter als ons lijf de keuze heeft, gaat die voor herhaling en routine. We zullen dus echt wel met ons bewuste brein en een duidelijke mindset keuzes moeten maken, om het tij te keren naar een duurzaam gezondere leefstijl.

Wil je een echte kenner worden op het gebied van een gezonde leefstijl, de essentiële inzichten leren kennen van o.a. bewegen als medicijn, informeer eens naar het Fit SWITCH programma. Dit is samengesteld op de meest recente wetenschap van gezond leven, ons lijf gezond houden en gezond ouder worden.

Meer informatie:
https://www.lifestylevitae.nl/nl/programmas/fit-switch

HEB JE EEN VRAAG?

Laat ons weten wat we voor je kunnen betekenen. We horen graag van je.

STEL JE VRAAG
 Als je lijf kon kiezen!