“Een sterkere en vitalere samenleving voor meer weerstand!”

Gepubliceerd op

“Aangenaam verrast en een enorme opsteker voor de fitnessbranche”, dat is de reactie van John van Heel, directeur eigenaar van Life Style Vitae leefstijlclub in Weert. Hij reageert hiermee op de oproep van de Britse Premier Boris Johnson aan Britse burgers om te investeren in een gezonde levensstijl door meer te bewegen en gezonder te eten. “We zien ook al, dat de veiligheidsregio Weert de oproep van Johnson volgen, er wordt momenteel aan een nieuw Gezondheidsbeleid geschreven, met betrokkenheid van partijen in het werkveld.”

“Het is goed te constateren dat een regeringsleider doordrongen is van de voordelen van fitness”, vervolgt van Heel. Samen met 110 ondernemers van de overkoepelende organisatie VES (Vereniging Exclusieve Sportcentra) kent hij nut en noodzaak van het onderhouden van een gezonde levensstijl. Ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken vanuit binnen- en buitenland maken de bij de VES aangesloten centra zich al jaren hard voor een gezonder Nederland. De sluiting van de fitnesscentra medio maart kwam dan ook dubbel hard aan; zakelijk, maar meer nog vanuit een gezondheidsperspectief. “We wisten wat niet bewegen voor schade zou gaan aanrichten en hebben onze leden dan ook veel online en buiten alternatieven geboden”, aldus van Heel.

Uit onderzoek blijkt dat de lockdown tot meer stress en een ongezondere leefstijl heeft geleid. “Gelukkig zijn niet veel sporters gestopt met sporten bij ons, maar je hoort wel dat veel mensen veel minder bewegen door de corona crisis. Erg zorgelijk, temeer omdat wetenschappers aangeven dat juist mensen met overgewicht kwetsbaarder zijn voor de gevolgen van COVID-19. De impact op het individu, de maatschappij en op de kosten van de gezondheidszorg op langere termijn is dramatisch.” legt van Heel uit.

“Bij ons is slechts 12% van de clubleden gestopt gedurende de afgelopen maanden. Door de aanwezigheid van goed opgeleide trainers, motiverende gesprekken en groepsactiviteiten worden onze leden letterlijk in beweging gehouden. Thuis zijn de bank, de televisie en de koelkast de motivatoren. Resultaat in conditievermindering is hiermee gegarandeerd. Nu we vanaf 1 juli weer open zijn en we er alles aan doen om het sporten veilig te houden, is bijna iedereen ook weer gestart met sporten.”

Ondanks het predicaat “Veilig Sporten” dat is uitgegeven door de branche organisatie NL Actief zijn sommige consumenten nog terughoudend en onzeker, terwijl juist sporten hen kan helpen de weerstand op te bouwen. Fitnessclubs zoals Life Style Vitae leefstijlclub die dit predicaat voeren, werken volgens een RIVM goedgekeurd protocol om zo maximale veiligheid en hygiëne te waarborgen.

John van Heel bevestigt dat beeld: ”Ons sportcentrum is zoveel meer dan het door Mark Rutte geschetste “zweethok”. Dat was de ultieme diskwalificatie. Wij zijn een beweeg-, sport-, leefstijl- en preventiecentrum. Wij dragen bij - met de andere erkende centra in Nederland - aan een sterkere en vitalere samenleving en voor meer weerstand tegen o.a. COVID-19.”.

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5173719/afvallen-om-corona-te-voorkomen-gezond-leven-een-must

https://www.ad.nl/binnenland/wetenschappers-drukken-ons-op-het-hart-nederlanders-blijf-in-beweging~a657189d/

https://huisarts.bsl.nl/bewegen-een-medicijn-voor-veel-aandoeningen/

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/preventie-zorg/preventie#!node-aanbod-preventie-van-overgewicht

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/bewegen/preventie-zorg/preventie#definities

 “Een sterkere en vitalere samenleving voor meer weerstand!”